Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby v Moldavsku: Proruský kandidát porazil někdejší ekonomku Světové banky

Igor Dodon
Igor Dodon
Foto: Reprofoto YouTube

Kišiněv - Novým prezidentem Moldávie se dnes v druhém kole voleb stal proruský kandidát Igor Dodon. Porazil někdejší ekonomku Světové banky Maiu Sanduovou.

Po sečtení 69 procent hlasů vedl Dodon s 57,8 procenty před Sanduovou s 42,1 procentem hlasů. Náskok téměř 15 procentních bodů si Dodon zachoval i po sečtení tří čtvrtin hlasovacích lístků.

První kolo voleb 30. října vyhrál Dodon s 48,5 procentem hlasů, což mu ke zvolení hlavou státu nestačilo.

Dodon v kampani sliboval sjednotit do jedné federace s Moldavskem i Podněstří, což je východní pás země, který od počátku 90. let kontrolují proruští separatisté.

Témata:  Moldávie Igor Dodon

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.