Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek bude v Turecku jednat o zadržených Češích

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ankara - Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes přiletěl do Ankara. Nechce předjímat výsledek jednání o dvou zadržených Češích, ale nemyslí si nemyslí, že případ i česko-turecké vztahy nějak ovlivnil sobotní atentát u stadionu v Istanbulu, při kterém zahynulo 44 osob.

"Já bych raději počkal na ty soudy až po těch zítřejších jednáních," řekl Zaorálek. V Ankaře se sejde se svým protějškem Mevlütem Çavusogluem, s premiérem Binalim Yildirimem, s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a s předsedou parlamentu Ismailem Kahramanem.

Zásadní pro případ dvojice Čechů by měla být jednání s Çavusogluem. "My se nesetkáváme s panem ministrem poprvé, myslím, že se známe dobře. Nemyslím si, že by mě něčím turecká strana překvapovala," řekl Zaorálek.

Nemyslí si, že by jednání o případu mohl ovlivnit sobotní teroristický útok v Istanbulu, který si vyžádal 44 obětí. K atentátu se přihlásila radikální skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která má vazby na Stranu kurdských pracujících (PKK).

Češi zadržení v listopadu v Turecku podle tamních úřadů patří k milicím syrských Kurdů YPG, které Turecko na rozdíl od Česka považuje za teroristickou organizaci.

Témata:  Lubomír Zaorálek Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy