Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Těhotná třináctiletá dívka nevěstou? Kuriózní případ otřásá touto zemí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Ankara - Tuniskem otřásá případ těhotné třináctileté dívky, která měla pohlavní styk s dvacetiletým mladíkem. Muž se však vězení vyhnul, protože se se svojí obětí oženil. V zemi se již uskutečnila celá řada protestů. Tunisky premiér chce kontroverzní zákon změnit. 

Sňatek se konal v regionu Kef na severozápadu země. Přítomní byli i rodiče těhotné Tunisanky, kteří se snažili za každou cenu svatbě neúspěšně zabránit. V tuniském zákoně stojí, že v případě sexu dospělé osoby s dívkou mladší patnácti, která po styku otěhotní, může být od šestiletého trestu vězení upuštěno. Muž však musí s dívkou uzavřít sňatek.

Jeden z tuniských soudců uvedl britské CNN, že jeho kolega pouze sáhl u soudu k možnosti, kterou tuniský zákon dovoluje. Jedná se však podle něj o velmi zastaralý zákon. Soudce si přál zůstat v anonymitě, jelikož tuniští soudci nejsou oprávněni hovořit s médii.

Ve středu se sešly desítky lidí před tuniským parlamentem, kde vyjádřili s kontroverzní zákonem nesouhlas. Premiér země v pátek prohlásil, že chce zákon změnit. Rádiu Mosaique FM pak řekl, že zákon bude předložen parlamentu a bude se řešit celková změna spočívající v trestech v rámci násilí na ženách.

"Naše země se již nemůže odkazovat na zákony, které jsou staromódní a které neodrážejí ducha práv a svobod," uvedl Youssef Chahed. Tunisko se jako většina afrických zemí potýká s vysokou mírou násilí na ženách. Rok 2017 bude v Tunisku ve znamení projektu „Rok dítěte." Tuniská vláda chce vylepšit životní úroveň dětí. Především pak v oblasti vzdělávacího systému. 

Témata:  Tunisko svatba

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy