Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři zahraničí Německa a Turecka se sešli v Berlíně. A bylo to ostré

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Šéf německé diplomacie dnes v Berlíně jednal se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem. Schůzka prý byla tvrdá a kontroverzní. Vztahy obou zemí se prudce zhoršují. Naposledy kvůli mítinkům tureckých politiků v německých městech.

Vztahy Berlína a Ankary se vyhrotily i kvůli zatčení dopisovatele německého deníku Die Welt v Turecku Denize Yücela. K uklidnění měla přispět dnešní schůzka. "Výslovně vítám, že můj turecký kolega přijel do Berlína," uvedl v krátkém prohlášení po jejím skončení Gabriel.

"Naše setkání bylo dobré, upřímné, ale také tvrdé a kontroverzní, pokud jde o věc. Dal jsem jasně najevo, že srovnání s nacismem jsou nepřípustná," podotkl šéf německé diplomacie. Narážel tak na slova tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Çavuşoglu řekl, že Gabrielovi předložil seznam nadcházejících aktivit tureckých ministrů v Německu. Diskutoval s ním rovněž o chystaném vystoupení Erdogana v Německu. Berlín podle něj zajistí bezpečnost této akce, jejíž místo konání ale neupřesnil.

Çavuşoglu obvinil Německo z protitureckých a protiislámských projevů. Média vedou proti Turecku "černou propagandu," prohlásil podle agentury Reuters. Gabriel podle ministra Turecko brzy navštíví.

Gabriel dnes uvedl, že Německo stojí za svobodou slova. Do rozhodování měst a samospráv, které vystoupení tureckých politiků v uplynulých dnech zakazovaly, ale spolková vláda zasahovat nemůže a nechce, uvedl už dříve Berlín.

Němečtí pozorovatelé vnímají kroky a vyjádření zástupců Ankary jako snahu vytvořit obraz nepřítele, a zmobilizovat tak turecké voliče pro dubnové referendum, jehož výsledek nemusí být podle průzkumů tak jednoznačný, jak by si Ankara přála. Změna ústavy má v Turecku zavést prezidentský systém, čímž Erdogan získá ještě větší moc.

Témata:  Sigmar Gabriel Německo Turecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy