Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bombardování mešity v Sýrii? My jsme útočili na dům radikálů, tvrdí Američané

U.S. Air Force F-22 Raptor
U.S. Air Force F-22 Raptor
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Damašek - Spojené státy přiznaly, že jejich letadla ve čtvrtek bombardovala oblast v severní Sýrii, kde zahynulo 46 lidí, převážně civilistů. Zranění utrpělo sto osob. Přímý úder na mešitu ale koalice pod vedením USA popírá.

Na snímcích pořízených dopisovatelem agentury AFP je patrná část zničené budovy, v jejíchž troskách záchranáři pátrali po obětech. "Slyšeli jsme výbuchy, když byla mešita zasažena. Stalo se to právě po modlitbách v době, kdy tam jsou většinou náboženské kurzy pro muže," citovala AFP jednoho obyvatele obce.

"Armáda neútočila na mešitu, ale na dům vzdálený asi 20 metrů od mešity, která stále stojí," sdělil mluvčí amerických jednotek na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM) John Thomas.

Americké síly podle něj zaútočily 16. března na shromáždění Al-Káidy v syrském Idlibu a zabily několik teroristů.

Mluvčí ale hovořil o útoku ve vesnici Al-Džiná v provincii Halab, která s Idlibem sousedí. "Prověříme informace o civilních obětech v souvislosti s tímto útokem," sdělil s tím, že CENTCOM nemá žádnou zprávu o mrtvých civilistech.

Turecká agentura Anadolu ve čtvrtek oznámila, že za útokem může být ruské letectvo.

Témata:  Sýrie U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy