Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo útočil v Dortmundu? Podezřelý byl napojený na IS. Vyšetřovatele matou netypické dopisy

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Dortmund - Iráčan (26) zatčený po útoku na fotbalisty Dortmundu se nedávno po telefonu bavil o náloži. Německé nejvyšší státní zastupitelství požádalo o jeho vzetí do vazby. Důkazy proti druhému podezřelému jsou zatím slabé. Jak upozornil magazín Der Spiegel, otázky nadále vyvolávají netypická psaní, která byla nalezena poblíž místa činu.

"Obviněný je důvodně podezřelý, že se v Iráku podílel na činnosti zahraničního teroristického uskupení Islámský stát," stojí v tiskové zprávě. K IS se podle vyšetřovatelů Abdal Básit A. přidal nejpozději na konci roku 2014 v Iráku.

V březnu 2015 muž, který se sám měl zapojit do bojů na straně IS, odcestoval do Turecka, odkud se začátkem loňského roku dostal do Německa. I zde udržoval podle vyšetřovatelů kontakty se členy Islámského státu.

Policie Abdal Básita A. zadržela ve středu v souvislosti s útokem na autobus fotbalistů Dortmundu. O tom, že důkazy o jeho zapojení do útoku jsou slabé, informovala už dříve i německá média. Magazín Der Spiegel zároveň uvedl, že Iráčanovi přitěžuje fakt, že mu před několika dny kdosi po telefonu, který odposlechly tajné služby, řekl větu: "Nálož je připravena".

V případu Němce (28), který je druhým podezřelým, jsou podle Spiegelu důkazy ještě výrazně slabší. Do hledáčku úřadů se podle magazínu dostal kvůli tomu, že má deštník z hotelu, kde fotbalisté Dortmundu přebývali. Při středeční razii policie muže překvapila, když spal a v náruči třímal své dítě.

Vyšetřovatelé nadále zkoumají trojici dopisů, které kdosi nechal u místa činu. Požaduje v nich, aby spolková republika stáhla průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti Islámskému státu (IS) a aby uzavřela základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu. V textu také stojí, že sportovci a další prominenti v Německu i v jiných "křižáckých zemích" jsou nyní na "listině smrti" Islámského státu.

Otázky vyvolává už samotný fakt, že takové psaní vůbec existuje. Neodpovídá to totiž dosavadním zkušenostem evropských bezpečnostních sil s Islámským státem, který se k útokům hlásí jiným způsobem. Zvláštní je i požadavek na stažení amerických vojsk z Ramsteinu, který se dosud ze strany IS neobjevil.

List Die Welt upozorňuje i na gramatickou stránku německy psaného textu, v němž se objevuje řada gramatických chyb třeba v psaní malých a velkých písmen. Složitější slova jsou naproti tomu psaná bezchybně.

Úřady i z těchto důvodů zatím nevylučují žádnou možnost. Mohlo jít o útok IS nebo osoby s organizací sympatizující. Prověřují se ale i možnosti útoku pravicových nebo levicových radikálů či extremistických výtržníků.

Témata:  exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy