Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřovatelé nevěří, že dopis nalezený po útoku v Dortmundu psali islamisté

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Na místě úterního bombového útoku v Dortmundu se našly tři dopisy se stejným textem, který začíná slovy o Alláhovi. Vyšetřovatelé mají pochybnosti o tom, že je napsali islamisté.

Informovaly o tom dnes německé rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutscher Zeitung. Kriminalisté tvrdí, že mají "vážné pochybnosti" o tom, že by text byl napsán radikálními islamisty. Vyšetřování pokračuje několika směry, včetně možného motivu pravicového či levicového extremismu.

V dopisech se píše o berlínském útoku, který si v prosinci vyžádal 12 mrtvých, či o zapojení Německa do boje proti Islámskému státu (IS). Neznámý autor dopisu v něm také požaduje, aby Německo stáhlo průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti IS a aby uzavřelo základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu.

Existence dopisů také nezapadá do dosavadních zkušeností evropských bezpečnostních sil s IS, který se k útokům hlásí jiným způsobem.

Autobus s fotbalisty bundesligového Dortmundu v úterý večer cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

Témata:  exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund Islámský stát Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy