Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad zakrývá masové popravy odpůrců, tvrdí USA. Izrael volá po jeho zabití

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad, autor: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad, autor: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ženeva/Damašek - V Ženevě dnes začalo šesté kolo jednání o politickém řešení syrského konfliktu. 18člennou vládní delegaci vede Bašár Džaafarí, v čele opozice stojí Nasr Harírí a Muhammad Sabra. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura s nimi hovořil odděleně. Schůzku komplikuje zpráva o krematoriu, které Asadův režim používal k zakrývání hromadných vražd.

Syrský prezident Bašár Asad rozhovory považuje za zbytečné, protože z nich podle něj nevzejde nic zásadního.

Média v pondělí přinesla informaci, že režim prezidenta Bašára Asada vybudoval u nechvalně známé vojenské věznice Sidnájá nedaleko Damašku krematorium. Podle experta na Blízký východ z amerického ministerstva zahraničí Stuarta Jonese mohlo toto krematorium sloužit k likvidaci těl hromadně popravovaných vězňů během uplynulých šesti let občanské války. Jones také novinářům ukázal údajné krematorium na leteckých snímcích.

Mezinárodní nevládní organizace Amnesty International v únoru informovala, že ve věznici Sidnájá severně od Damašku je každý týden oběšeno v průměru 20 až 50 lidí. Za poslední čtyři roky to podle ní bylo 5000 až 13.000 osob.

"Tato obvinění jsou výplodem fantazie americké administrativy a jejích agentů," citovala z prohlášení syrského ministerstva zahraničí státní tisková agentura SANA. Podle syrského ministerstva zprávy připomínají "hollywoodský scénář odtržený od reality". Nasr Harírí naopak uvítal, že USA zveřejnily informaci o krematoriu, ale podle něj jde jenom o "kapku v moři" ve srovnání s tím, co se v Sýrii děje.

V Izraeli se ozvaly výzvy po útoku na krematorium a zavraždění syrského prezidenta. Bývalý izraelský ministr financí Jair Lapid, který stojí v čele strany Budoucnost existuje, dnes řekl, že by měl Izrael na krematorium v Sýrii zaútočit a zničit je. Izrael má podle něj "morální povinnost jednat, když jsou na dosah jeho armády spalováni lidé". Lapid také řekl, že není možné, aby Židé, kteří se ptají, proč svět nebombardoval Osvětim nebo Mauthausen za holokaustu, by v tomto případě nereagoval.

Izraelský ministr bytové výstavby Joav Galant prohlásil, že Asadův režim je horší než režim nacistů za 2. světové války a že by měl být Asad zabit. "Sedmdesát let jsme neviděli to, co se nyní děje v Sýrii - lidé jsou tam zabíjeni, vystavováni chemickým zbraním a jejich těla spalována. Překračujeme zde únosnou mez a je čas zbavit se Asada, a to doslova," řekl Galant, který je také členem izraelské Národní bezpečnostní rady. "To, co se děje v Sýrii, spadá pod termín genocida v plném smyslu toho slova," sdělil ministr. 

Předchozí kola nepřinesla žádný průlom do řešení víc než šestiletého konfliktu, který si už vyžádal přes 300.000 mrtvých.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) Bašár Asad USA Izrael

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy