Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akustické útoky na Kubě jsou záhadnější, než se zdálo, Diplomaté mají poškozený mozek

Kuba
Kuba
Foto: INT

Havana/Washington - Domnělé akustické útoky na americké diplomaty na Kubě, které více než dvěma desítkám lidí poškodily sluch, obestírá čím dál větší tajemství. Tezi o útoku zvukovou zbraní dle vyšetřovatelů zpochybňuje fakt, že některé oběti začaly jevit známky poškození mozku, jako jsou výpadky řeči nebo paměti.

Agentura AP hovořila s vyšetřovateli i řadou poškozených. Jednotlivé případy se podle ní navíc od sebe velmi liší.

Jeden z Američanů byl například nepříjemným a agresivním hlukem vypuzen ze své postele v havanském hotelu. Když se přesunul o metr vedle, zvuk již neslyšel. Další lidé popisovali, že se doma probudili, cítili vibrace a slyšeli zvuk podobný cikádám. Jiní tvrdili, že o žádném zvuku nevědí, nicméně měli vážně poškozený sluch.

Mezi příznaky patřila nevolnost, problémy s rovnováhou či bolesti hlavy. Podle expertů lze těžko hledat jedinou příčinu všech těchto symptomů. "Nic z toho nemá rozumné vysvětlení," řekl bývalý zaměstnanec CIA, který působil v Havaně dlouho předtím, než USA předloni obnovily diplomatické styky s Kubou.

Podle zjištění agentury je rovněž s postupujícím vyšetřováním čím dál nejistější, zda za útoky stojí Kuba, jejíž dva diplomaty USA v reakci na případ vypověděly. FBI při pátrání v místnostech, v nichž k útokům údajně došlo, nenašla podle AP žádná zvuková zařízení.

Incidenty se odehrály loni na podzim a diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni se vrátit do vlasti. Kubánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že úřady začaly záležitost "prioritně a urgentně vyšetřovat", jakékoli možné zapojení země do útoků však odmítly.

Témata:  diplomacie USA Kuba

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy