Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump a Macron poprvé vystoupí na Valném shromáždění OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - V úterý začnou ve Valném shromáždění OSN veřejné rozpravy. Středem pozornosti bude americký prezident Donald Trump a jeho francouzský kolega Emmanuel Macron, kteří se zasedání zúčastní poprvé. Českou republiku bude reprezentovat prezident Miloš Zeman.

Trump míří na setkání s více než stovkou dalších hlav států jako prezident, kterého západní lídři nevnímají zrovna dobře. Hrozí totiž vypovídáním obchodních dohod a rozhodl o vystoupení z pařížské klimatické úmluvy.

Očekává se, že klimatické téma, které hodlá obhajovat zvláště Macron, přinese zásadní názorové rozpory mezi Trumpem a zbytkem světa.

Blíže svým spojencům má Trump v otázce severokorejské hrozby, kvůli níž Spojené státy nedávno s podporou západních zemí prosadily v Radě bezpečnosti OSN přísnější sankce. Generální tajemník OSN António Guterres označil situaci kolem množících se jaderných a raketových testů KLDR za "nejnebezpečnější krizi, které nyní čelíme".

Ačkoli během zasedání Valného shromáždění není plánováno žádné zvláštní jednání o KLDR, řada státníků hodlá prezentovat své rozdílné návrhy, jak nejvhodněji přistupovat k severokorejskému režimu. Washington se v postojích liší především od Číny a Ruska, které upřednostňují jednání před sankcemi.

Několik mítinků pořádaných během zasedání se bude týkat i hrozby terorismu. Macron bude s prezidenty Nigérie a dalších západoafrických zemí jednat o nasazení společných jednotek k boji proti místním islamistům, západoevropské země zase pořádají jednání o prevenci verbování teroristů pomocí internetu.

Velká pozornost bude na zasedání věnována rovněž utrpení barmských Rohingů. Kritizovaná barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij s odkazem na problémy ve své vlasti oznámila, že se zasedání Valného shromáždění nezúčastní.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Donald Trump Severní Korea Emmanuel Macron Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy