Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemní a letní čas? Polsko chce mít jen jeden

Změna času, ilustrační foto.
Změna času, ilustrační foto.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Varšava - Polský parlament v prvním čtení schválil změnu zákona o střídání času. Zrušení posunů času by znamenalo, že by Polsko už nebylo sladěno se svými sousedy z EU, včetně Německa, které je největším obchodním partnerem země.

Podle deníku The Daily Telegraph znesvářená polská politická scéna ukázala při schvalování návrhu nebývalou jednotu. Nyní směřuje návrh do druhého čtení a jeho stoupenci věří v úspěch.

Záměrem posouvání hodin je využít co nejlépe sezonního světla. Kritici tvrdí, že tyto změny způsobují mnoha lidem zdravotní problémy.

"Střídání času může způsobit nerovnováhu biologických hodin, což vede k prudkým změnám nálady, spánkovým poruchám a zvýšenému riziku srdečních infarktů a dopravních nehod," řekl Bronislaw Karasek z Polské lidové strany, která návrh předložila.

Stoupenci zachování současného stavu oponují, že změna by v Polsku způsobila obrovské problémy.  "Zasáhlo by to každého člověka a každou instituci... počínaje hodinkami přes chytré telefony a počítače po složité systémy, které kontrolují například ropovody," řekl Wieslaw Paluszynski, který působí jako viceprezident polské komory informačních technologií a telekomunikací.

Témata:  změna času Polsko zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy