Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskvou podporovaná Jižní Osetie v Barceloně otevřela velvyslanectví, tvrdí politik

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Moskva/Madrid - Jižní Osetie, která se s podporou Moskvy odtrhla od Gruzie a vyhlásila samostatnost, v Katalánsku otevřela svou ambasádu. Podle ruských médií to tvrdí jihoosetský „ministr zahraničí" Dmitrij Medojev. 

Medojev ruským novinářům řekl, že Jižní Osetie otevřela v Barceloně diplomatické zastoupení, které má „rozvíjet kulturní a vědecké styky s Katalánskem a v budoucnu realizovat společné hospodářské projekty".

V referendu o nezávislosti Katalánska na Španělsku se počátkem října vyslovilo 90,1 procenta hlasujících pro nezávislost. Madridská vláda snahy Barcelony ostře kritizuje a hrozí, že nad Katalánskem převezme částečnou kontrolu, pokud bude jeho vedení porušovat ústavu či zákony. Pro celistvost Španělska se vyslovila řada evropských států i Evropská unie.

Španělská vláda dnes vydala prohlášení, podle něhož je Jižní Osetie nedílnou součástí Gruzie a nemá právo zřizovat v zahraničí své diplomatické mise. „Podle mezinárodního práva nemá právo otevírat velvyslanectví v žádné zemi. Španělsko podporuje svrchovanost a územní celistvost Gruzie," uvádí se v prohlášení.

Jižní Osetie vyhlásila samostatnost počátkem 90. let minulého století a Moskva ji uznala po rusko-gruzínské válce v roce 2008. Jihoosetskou nezávislost, stejně jako nezávislost další odštěpenecké provincie Abcházie, kromě Ruska neuznal prakticky žádný stát světa s výjimkou Venezuely, Nikaraguy a Nauru.

Témata:  Jižní Osetie Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy