Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V katalánských volbách se bude kandidovat i z vězení

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánský separatistický lídr Jordi Sánchez bude dvojkou na kandidátce strany Společně pro Katalánsko. Politik je momentálně ve vazbě za svolání zářijové demonstrace. Předčasné volby v regionu se konají 21. prosince. Vyhlásila je španělská vláda poté, co koncem října převzala dočasně správu Katalánska.

Sáncheze, který stojí v čele organizace Katalánské národní shromáždění (ANC), poslala španělská soudkyně do vyšetřovací vazby před měsícem spolu s dalším separatistickým vůdcem Jordim Cuixartem. Oba muži, které jejich příznivci označují za politické vězně, jsou ve vazbě kvůli svolání demonstrace v Barceloně na protest proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády.

Cuixart dnes v dopise z vězení prohlásil, že nebude kandidovat v prosincových volbách za žádnou stranu. Na sestavení kandidátek mají strany čas do pátku.

Nejsilnější separatistickou stranou v Katalánsku, která by měla podle posledních průzkumů prosincové volby vyhrát s asi 29 procenty hlasů, je Republikánská levice Katalánska (ERC). Ta zatím neupřesnila, kdo bude stát v čele její kandidátky. Předseda strany a bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras, který je ve vězení dva týdny kvůli obvinění ze vzpoury, dnes rozvířil spekulace, že by nemusel být volebním lídrem.

"Nastal čas, aby v čele této země (Katalánska) stála žena," napsal Junqueras v dopise z vězení. Média si to vyložila jako jasný signál, že v čele kandidátky bude generální tajemnice ERC Marta Rovirová. Ta nejprve reagovala nejednoznačně: "V situaci jaké jsme, musíme všichni udělat to, co je třeba". Posléze ale na twitteru napsala, ať nikdo nepochybuje, že lídrem bude Junqueras.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy