Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí v Katalánsku demonstrují za propuštění separatistů

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Tisíce lidí vyšly dnes večer do ulic v řadě měst Katalánska demonstrovat za propuštění separatistických aktivistů, kteří jsou právě dnes ve vazbě už tři měsíce.

Davy lidí se shromáždily i v Barceloně, kde průvod směřuje k budově nejvyššího soudu. Informoval o tom katalánský deník El Nacional.

Manifestace se kromě Barcelony konají mimo jiné ve městech Sabadell, Tarragona, Lleida, Girona či Reus. Ve všech z nich lidé nesou podle záběrů ze sociálních sítích transparenty s nápisem "Svobodu pro politické vězně", jimiž označují dva lídry separatistických organizací Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta a dva exministry katalánské vlády Oriola Junquerase a Joaquima Forna.

Sánchez a Cuixart jsou ve vazbě od poloviny října kvůli tomu, že v září svolali demonstraci na protest proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády. Důvodem zásahu bylo referendum, které tamní vláda chystala a nakonec i uspořádala 1. října přes zákaz Madridu. Dva exministři jsou ve vazbě od začátku listopadu kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Ze stejného důvodu je obviněna celá regionální vláda, kterou Madrid koncem října kvůli tomu odvolal.

Témata:  Španělsko Katalánsko demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy