Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát bude definitivně poražen příští týden, řekl Trump

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že bude Islámský stát v Sýrii definitivně poražen v průběhu příštího týdne. Řekl to na středečním setkání koaličních partnerů, kteří se na boji s teroristickou organizací podílejí.

Na východě Sýrie nadále pokračují boje mezi jednotkami Syrských demokratických sil podporovanými koalicí a bojovníky Islámského státu. Ti se drží již jen na území o rozloze několika málo čtverečních kilometrů, stále však kladou zuřivý odpor.

„Někdy, pravděpodobně příští týden, by mělo být formálně ohlášeno, že budeme mít (pod kontrolou) 100 % chalífátu,“ řekl podle deníku Independent Trump na setkání s koaličními partnery, kde také znovu zopakoval svůj slib, že se americké jednotky ze Sýrie stáhnou.

„Armáda Spojených států, naši koaliční partneři a Syrské demokratické síly osvobodili prakticky veškeré teritorium, které kdysi ISIS v Sýrii a Iráku držel,“ oznámil Trump ministrům zahraničí a dalším vysoce postaveným činitelům z 79 zemí.

Podle amerických činitelů i dalších pozorovatelů se islamisté drží v několika málo vesnicích a jejich okolí o rozloze zhruba 5 kilometrů čtverečních. V porovnání se situací za doby svého největšího rozmachu tak přišli o 99,5 % ovládaného teritoria.

Ministr zahraničí Mike Pompeo také ubezpečil partnery, že stahování jednotek nebude znamenat „konec amerického boje“ a vyzval je, aby společně zajistili, že se Islámský stát v Sýrii a Iráku znovu nevzchopí.

Irácký ministr zahraničí Mohamed al-Hakim zase apeloval na ostatní státy, aby pomohly odhalit případné „spící buňky“ islamistů a zajistit tak stabilitu. Pompeo přiznal, že si Islámský stát nadále v Iráku udržuje silnou přítomnost a mohl by se pokusit opět tajně obrodit. Ostatně organizace Al-Káida v Iráku, ze které ISIS vzešel, také přežila doby útlumu, aby se opět objevila silnější, než dříve.

„Koalice musí pokračovat v podpoře vlády v Iráku v jejích snahách zajistit osvobozené oblasti země,“ sdělil Pompeo al-Hakimovi. „Pane ministře zahraničí, jsme s vámi,“ dodal.

Témata:  Islámský stát Donald Trump terorismus Sýrie Irák

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy