Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útoky na Srí Lance zosnoval klerik Zahrán Haším

Zahrán Haším
Zahrán Haším
Foto: Reprofoto

K nedělním atentátům na kostely a hotely na Srí Lance se dnes přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Na podporu svého tvrzení později zveřejnila záběry, na kterých jsou podle ní pachatelé atentátů přísahající věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Vůdcem skupiny a strůjcem útoků je podle srílanských úřadů radikální místní duchovní Zahrán Haším. Policie v souvislosti s krveprolitím zadržela 40 lidí. Na místě působí i mezinárodní tým specialistů, který vede český policista působící v Interpolu jako expert na terorismus, uvedl na twitteru český policejní prezident Jan Švejdar.

Totožnost policisty policejní prezidium nechce zveřejnit, aby neohrozilo jeho bezpečnost, řekla ČTK mluvčí české policie Kateřina Rendlová.

Klerik je znám výzvami k násilí, podporou IS a plamennými projevy, které zveřejňuje na sociálních sítích. Zahrán Haším stojí v čele dosud málo známé islamistické skupiny národní Tauhíd džamáate, označované zkratkou NTJ.

Na internetu se začaly objevovat nepotvrzené informace z Hašímova života, jejich autor se označuje za jeho blízkého přítele. Haším se údajně narodil ve městě Kathankudy v okrese Batticaloa, který se nachází na východě ostrova. V tomto městě, kde muslimové tvoří většinu obyvatelstva, teroristé v neděli zaútočili na evangelický kostel.

Společně s bratrem Zainím pochází Haším z chudých poměrů a v Kathankudy začal navštěvovat náboženskou školu, takzvanou madrasu. Stále častěji se ale dostával do sporu s přednášejícími a snažil se na svou stranu dostat i další studenty. Nakonec byl ze školy vyloučen. Poté, co opustil madrasu, začal sám kázat a mezi mladými muslimy si získal uznání i svou vynikající arabštinou.

Stále více se začal přiklánět k salafismu, což je směr islámu, který se snaží toto náboženství očistit od cizorodých, zejména západních vlivů a ve své radikální podobě směřuje k potlačení práv a svobod nemuslimů. Hlásí se k němu i mnoho pachatelů teroristických útoků z minulosti. Kvůli tomu se Haším ve zlém rozešel se srílanskou odnoží nadnárodní organizace Tauhíd džamáate a založil novou srílanskou organizaci národní Tauhíd džamáate (NTJ), kterou srílanské úřady viní z nedělních masakrů. Této skupině se přisuzují i loňské útoky, při nichž byly poškozeny buddhistické sochy.

Před třemi lety se podle některých zpráv dostal do konfliktu s věřícími z jedné z mešit v Kathankudy a poté, co se o něj začala zajímat policie, uprchl na Maledivy.

Na internetu se objevily záběry, na kterých pachatelé atentátů přísahají věrnost abú Bakrovi Bagdádímu, vůdci Islámského státu (IS), který se k útokům přihlásil. Skupinu osmi mužů vede právě Haším, který je znám výzvami k násilí, podporou IS a plamennými projevy, které zveřejňuje na sociálních sítích. Zatím se rozcházejí zprávy o tom, kde samotný Haším zaútočil.

Podle CNN Haším plánoval počátkem dubna rovněž zaútočit na úřad indického velvyslance v Kolombu.

Témata:  Zahrán Haším exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy