Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostuda v Londýně: Bývalý starosta koupil vodní děla, která jsou k ničemu

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Bývalý starosta britské metropole Boris Johnson v době svého úřadování koupil tři vodní děla, policie je ale paradoxně nikdy nesměla použít. Nyní se jich Londýn zbavuje.

Prodej vodních děl oznámil nový starosta Londýna Sadiq Khan. Výtěžek poputuje na služby pro mladé. Konkrétního kupce ale podle mluvčí radnice Londýn ještě nemá.

Johnson loni koupil tři 25 let stará děla připevněná na nákladních vozech od německé policie za 218.000 liber (sedm milionů Kč). Podle listu The Guardian byla motivem koupě jeho obava z hrozících nepokojů v ulicích hlavního města.

Ministryně vnitra Theresa Mayová ale už loni v červenci odmítla udělit povolení pro užití vodních děl proti demonstrantům na britské půdě. Své rozhodnutí zdůvodnila rozsáhlými vědeckými a lékařskými zkouškami, podle kterých by děla mohla způsobit protestujícím vážná zranění včetně zlomenin páteře.

Zdroj: YouTube

Mayová ve čtvrtek kauzu vodních děl využila, aby si rýpla do Borise Johnsona, který se kandidatury na stejnou funkci týž den vzdal. "Boris v Evropě už vyjednával. Pamatuju si, že když naposledy vyjednával s Němci, vrátil se se třemi skoro novými vodními děly," uvedla ministryně s odkazem na vyjednávání, která Británii čekají před odchodem z Evropské unie.

Témata:  Londýn Theresa Mayová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy