Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigel Farage se vyjádřil k rezignaci: Bučení kolegů jsem si užíval, na Británii budu dohlížet

Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Foto: European Union

Londýn - Nigel Farage se stal po brexitu v Evropském parlamentu padouchem, jak naznačují vyjádření mnohých politiků. Tato role ale odstupujícími šéfovi strany UKIP vyhovuje a po odchodu Británie z EU mu bude chybět.

Farage prohlásil, že si křik a bučení ze strany svých oponujících kolegů nesmírně užíval, takže to je to, co mu bude z osobního hlediska jednou chybět.

Hodlá setrvat ve funkci europoslance, aby "dohlédl na to, že Británie obdrží dobrou obchodní dohodu" s unií. Varoval před tím, aby Londýn uzavřel s Bruselem podobnou dohodu jako Norsko.

Země, jejíž obyvatelé naposledy v roce 1994 odmítli v referendu vstup do EU, má poměrně volný přístup na unijní trhy. Ale musí respektovat mimo jiné volný pohyb osob, který umožňuje občanům EU podle libosti se stěhovat do Norska.

Farage také řekl, že chce pomáhat ostatním euroskeptickým hnutím v boji proti integrující se unii. "Jsem přesvědčen, že projekt Evropské unie pomalu zanikne," prohlásil.

Červnové referendum v Británii vyvolalo tlaky ve zbytku unie na uspořádání podobného referenda. Nejhlasitěji se ozvali nacionalisté v Nizozemsku a ve Francii. Podle agentury DPA průzkumy veřejného mínění v Dánsku, Česku a Itálii naznačují, že i tam by se mohla uskutečnit referenda o EU.

Témata:  Nigel Farage EU Brexit

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy