Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte sourozence? Takhle ovlivnilo pořadí narození váš charakter

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Lipsko - Psychologové se snažili zjistit, zda váš charakter ovlivní pořadí, v jakém jste se narodili. Vlastnosti prvorozených, prostředních a nejmladších sourozenců jsou totiž neuvěřitelně podobné.

Podle posledních teorií se děti odlišují hlavně způsobem, kterým si získávají pozornost a přízeň rodičů. Prvorození mají větší autoritu, sebedůvěru a sklony být svědomití. Nejmladší naopak autoritu zpochybňují, jsou více společenští, ale i neurotičtí.

Jedna z nedávných studií týkající se prvorozených přímo hovoří o vyšším inteligenčním kvocientu (v průměru o 1,5 bodu). To je podle vědců z Lipska důsledkem interakce mezi bratry a sestrami, která stimuluje poznávací schopnosti a také schopnost učit se.

Nejhůře jsou na tom podle průzkumů prostřední děti. Mají pocity frustrace a odcizení od rodiny, připadá jim, že se pohybují na neznámé a neurčité půdě. Disponují ale diplomatickými schopnostmi, protože v dětství většinou vyjednávali "mír" mezi sourozenci.

Psychologové také hovoří o tzv. middle-child syndromu, který pojmenovává zklamání z toho, že nemají stejné výsady jako nejstarší a nejmladší sourozenec. Prvorození mají totiž různá privilegia, zatímco mladším dětem rodiče více ustupují.

Obecně z průzkumů vyplývá, že prvorození jsou konformní a zodpovědní, prostřední diplomatičtí a nedůtkliví, nejmladší kreativní a buřičští. O tom ale podle vědců nerozhoduje přímo pořadí narození, ale nálepka, kterou dostanou už v raném věku.

Dva britské výzkumy, do nichž se zapojilo víc než 400 tisíc lidí, potvrdily, že vliv pořadí je zanedbatelný. Sourozence ale odlišuje jejich rozdílná úloha v rodině, boj o přízeň otce a matky a jejich různý přístup k dětem, životní zkušenosti a prostředí.

Témata:  lidé děti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy