USS Carl Vinson

Ilustrační fotografie

Americká letadlová loď Carl Vinson připlula na historickou návštěvu Vietnamu

Svět

Hanoj - Americká letadlová loď Carl Vinson připlula do vietnamského přístavu Danang. Jde o historickou návštěvu, která není podle analytiků považována jen za gesto usmíření, ale vysílá i jasný vzkaz Číně. Ta k nelibosti zemí v regionu vznáší územní nároky v Jihočínském moři a která se v oblasti jihovýchodní Asie snaží zvýšit svůj vliv.

Severokorejské rakety BM25 Musudan

Svět

KLDR vyhrožuje Americe potopením námořní flotily

Pchjongjang - Severní Korea pohrozila Spojeným státům, že potopí jejich letadlovou loď Carl Vinson. Chce tím ukázat svoji vojenskou převahu. S prohlášením přišla poté, co se k americké skupině lodí přidaly dvě japonská plavidla ve Filipínském moři.

Ilustrační foto

Letadlová loď Carl Vinson míří do Japonského moře

Svět

Sydney - Americká letadlová loď USS Carl Vinson během několika dní dorazí do Japonského moře mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. Řekl to během dnešní návštěvy Austrálie americký viceprezident Mike Pence.

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.