vojenské zpravodajství

Jana Černochová

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Domov

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Rusko je hrozba, stát ji v minulosti podcenil, uvedli vojenští experti

Domov

Rusko je čistě kriminální stát, který ohrožuje Česko, a Česko je v nejhorší bezpečnostní situaci ve své moderní historii. Stát v minulosti hrozbu Ruska podcenil. Na dnešní konferenci o ruském mocenském a vlivovém působení proti Evropě to v Poslanecké sněmovně řekl náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn.

Karel Řehka

Náčelníkem generálního štábu by měl být Řehka. Vymění se i šéf rozvědky ÚZSI a Vojenské policie

Domov

Novým náčelníkem generálního štábu by se měl stát ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a bývalý velitel armádních speciálních sil Karel Řehka. Návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) dnes schválila vláda, sdělila ČTK ministryně. Nominaci Černochová dnes projednala s prezidentem Milošem Zemanem, shodli se, že je jejich společným kandidátem. Návrh vlády musí ještě projednat sněmovní výbor pro obranu. Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident. Mění se také ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) a náčelník Vojenské policie.

Ilustrační foto

Napětí mezi Ruskem, USA a Čínou roste. Svět se přiblížil konfliktu, tvrdí zpravodajci

Domov

Svět se v důsledku narůstající polarizace zájmů či názorů přiblížil konfliktu. Případný globální střet je v první fázi přípravy a stále není pozdě jej zvrátit. Ve výroční zprávě za loňský rok to dnes uvedla armádní tajná služba Vojenské zpravodajství. Upozornila také na nebezpečí kybernetických útoků nebo na možnost zneužití bezpilotních prostředků k teroristickým činům.

Jana Nečasová a Petr Nečas

Domov

Nečas v dalším maléru. Státní zástupce obžaloval expremiéra

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého předsedu vlády Petra Nečase (ODS). Někdejší premiér se bude u soudu zpovídat kvůli dvěma výpovědím, které učinil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle vyšetřovatelů křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany (dříve Nagyové).

Marek Benda

Hrozí vznik novodobé StB? Benda si pustil pusu na špacír, BIS se ohradila

Domov

Ředitelé Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun a Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka dnes podpořili novelu trestního řádu, podle které by mohly některé informace získané zpravodajskými službami být využívány v trestním řízení jako důkazy. Upozornili ale i na rizika. Návrh se před měsícem po schválení vládou dočkal kritiky například od opoziční ODS, podle které hrozí vznik nové Státní bezpečnosti (StB).

Jiří Ovčáček

Působení ruských a čínských agentů v Česku? Ovčáček obratem reaguje

Domov

Sebevědomý a silný demokratický stát nemusí podléhat obavám a zájmem České republiky je co nejširší ekonomická spolupráce. V reakci na varování Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství ohledně čínské nové Hedvábné stezky a vlivu čínských tajných služeb to na dotaz ČTK uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Česká republika

Domov

Vojenské zpravodajství varuje: Cizí agenti se snažili posílit vliv na české politiky

Ve světě loni pokračovala zvýšená aktivita některých vojensky významných států v kybernetickém prostoru. Nedílnou součástí prosazování globálních hráčů se stále častěji stávaly informační a psychologické operace. Ve výroční zprávě za rok 2017 to uvedlo Vojenské zpravodajství. Zpravodajci zároveň napsali, že s rozvojem informačních technologií pokračoval informační chaos ve veřejném prostoru a roli tradičních médií přebírají sociální sítě a alternativní zdroje informací.

Senát ČR

Novičok na půdě Senátu, senátoři si vyslechnou tajné služby

Domov

Praha - Senátní bezpečnostní výbor se bude za týden zabývat zprávou tajných služeb ohledně jedu novičok, kterou dostal prezident Miloš Zeman. I když hlava státu už zjištění ze zprávy interpretovala, výbor se celou záležitostí bude zabývat na uzavřeném jednání. Kromě zástupců Vojenského zpravodajství a Bezpečnostní informační služby na něj pozval také ministryni obrany Karlu Šlechtovou (ANO). Zveřejnil to dnes na webu.

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1

Žalobce opět navrhl Nečasové v kauze špehování 3,5 roku

Domov

Praha - V kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství žalobce znovu navrhl pro Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) 3,5 roku vězení. Jednání se kvůli utajovaným skutečnostem odehrávalo za zavřenými dveřmi. V úterý bude líčení pokračovat závěrečnými řečmi obhájců.

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Nečasová se konečně dostavila k soudu, ale odmítla vypovídat

Domov

Praha - Manželka expremiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) tentokrát k soudu v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství dorazila, využila však svého práva nevypovídat. Předsedkyně soudního senátu Pavla Hájková uvedla, že znalecký posudek potvrdil oprávněnost dřívějších zdravotních omluvenek Nečasové z hlavního líčení.

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1

Jana Nečasová promluví ke kauze zneužití vojenského zpravodajství v květnu

Domov

Praha - Manželka expremiéra Petra Nečase (ODS) bude vypovídat v kauze zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) v květnu. Soud řeší případ už potřetí. Předchozí dva osvobozující rozsudky z let 2014 a 2015 byly zrušeny odvolacím soudem, který také kauzu odebral původní soudkyni Heleně Králové a případ nyní řeší nová soudkyně Hájková.

Exšéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník

Domov

Kauzá Vojenského zpravodajství: Soud vyslýchá obviněné, Nečasová se nedostavila

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 dnes druhým dnem rozplétá kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství (VZ), která stála v roce 2013 za pádem vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Svoji výpověď před soudem dokončil bývalý šéf VZ Milan Kovanda. Před senátem nyní mluví jeho předchůdce ve funkci Ondrej Páleník, který při polední přestávce novinářům řekl, že je zatím ve třetině výpovědi.

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Soud začal již potřetí projednávat kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství

Domov

Praha - Soud dnes začal potřetí veřejně projednávat kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství, která stála v roce 2013 za pádem vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Hlavní líčení zřejmě potrvá několik měsíců, právníci budou trvat na výslechu všech dosavadních svědků a zváží i navržení nových. Předchozí osvobozující rozsudky nad Nečasovou manželkou Janou (dříve Nagyovou) a trojicí zpravodajců zrušil odvolací senát, který kauzu odebral původní soudkyni kvůli pochybám o její nestrannosti.

Ministerstvo vnitra

Vojenské zpravodajství nesledovalo ministra ani jeho dům, tvrdí šéf rozvědky

Domov

Praha - Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun popřel, že by agent jeho rozvědky fotografoval dům užívaný ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Beroun dnes České televizi (ČT) řekl, že agent plnil své úkoly. Beroun je připraven to doložit sněmovní komisi pro kontrolu Vojenského zpravodajství, která se bude případem zabývat. Agent byl podle médií minulý týden zadržen nedaleko vily ministerstva vnitra v pražských Dejvicích, kterou Chovanec využívá, když fotografoval okolí domu.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy