Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman nemá důvod oddalovat jmenování nového ministra školství, říká Sobotka

Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman by se měl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) co nejdříve sejít s kandidátem na ministra školství Stanislavem Štechem a neprodlužovat dobu, po kterou ministerstvo vede Kateřina Valachová (ČSSD).

Premiér dnes v rozhovoru s ČTK uvedl, že je třeba, aby nastoupil ministr, který bude mít jasný mandát, aby mohl jednat o rozpočtu, požadavcích vysokých škol na navýšení financí a řešit problémy týkající se rozdělení dotací ve sportu. Chování prezidenta označil za neodůvodněné a nesprávné.

Mluvčí prezident Jiří Ovčáček dnes ČTK sdělil, že odvolání Valachové bude prezident řešit po návratu z návštěvy Jihočeského kraje. "Předpokládám v následujícím týdnu po ukončení této cesty do regionu," uvedl. Zeman navštíví Jihočeský kraj od 12. do 14. června.

"Já především nerozumím postupu pana prezidenta, už má velmi dlouho na Hradě návrh na jmenování nového ministra, už velmi dlouho má na Hradě demisi paní ministryně Valachové, paní ministryně Valachová tu demisi potvrdila i při jejich osobním setkání. To znamená, že pan prezident nepotřebuje žádné nové informace k tomu, aby konal," uvedl Sobotka.

K průtahům není podle Sobotky žádný objektivní důvod a ani žádný důvod z pohledu ústavy. Navíc jsou tady věcné argumenty, proč by už měl být jmenován nový ministr školství, míní předseda vlády.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman Stanislav Štěch

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy