Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi mladými roste zájem o dobrovolnictví, Poláci i Maďaři jsou na tom ale ještě lépe

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Mezi dětmi a mladými lidmi v Česku roste zájem o dobrovolnictví. Do projektu s názvem 72 hodin, který organizuje Česká rada dětí a mládeže (ČRDM), se loni přihlásilo zhruba třikrát více zájemců než v roce 2012. V letošním 6. ročníku evidují organizátoři zatím zhruba 20.100 přihlášených dobrovolníků, což je asi o 1500 víc než před rokem.

Zatímco před pěti lety jich bylo 10.922, v loňském roce činil jejich počet 30.021. Letos jich organizátoři projektu, který se uskuteční mezi 12. a 15. říjnem, očekávají ještě více.

Zájemci mohou registrovat svůj vlastní projekt, kterým pomohou druhým lidem, přírodě nebo svému okolí, či se zapojit do některé z nabízených prací. S Národním památkovým ústavem připravila ČRMD například seznam hradů a zámků, kde mohou dobrovolníci pomoct s údržbou zeleně a cest či s natíráním laviček. Za odměnu je kasteláni hradem provedou a dobrovolníci v některých budou moct přespat. Zapojit se mohou i do projektů pořádaných v Praze.

Do dobrovolnických aktivit se zapojuje kolem deseti procent mladých lidí ve visegrádských zemích. Ukázal to průzkum mládežnických organizací, který se konal letos v létě a zúčastnilo se ho 734 lidí v ČR. Až 40 procent Čechů ve věku 15 až 24 let v něm neuvedla žádnou zkušenost s dobrovolnictvím. Za poslední rok se do těchto aktivit zapojilo 23 procent mladých Čechů, což je nejnižší hodnota v rámci V4.

"Mladí lidé, byť vyjadřují ochotu dobrovolně něco dělat, často nevědí jak a nebo před řadou problémů zavírají oči a vybírají si jen určitou oblast, která je jim příjemná či jinak zajímavá," myslí si analytik České rady dětí a mládeže Jan Husák.

Nejvíce dobrovolníků v projektu 72 hodin je podle ČRDM mezi školními kolektivy. Největšímu zájmu se akce těší v Ústeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Nejméně se zapojuje mládež z Prahy a Pardubického kraje. Nejvíc chtějí mladí lidé pomáhat přírodě (66 procent), další upřednostňují své okolí (19 procent) a druhé lidi (14 procent).

Témata:  charita Češi Visegradská čtyřka lidé

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy