Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura připouští podporu Babišovy vlády, Koalici ANO a ČSSD ale odmítá

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Jednání hnutí ANO a SPD o programu dospěla tak daleko, že by mohla rychle vzniknout vláda na základě odbornosti. Po rokování to řekl šéf SPD Tomio Okamura. Vylučuje, že by jeho hnutí mohl podpořit vznik koalice ANO a ČSSD.

Okamura řekl, že v programech jsou stále rozdíly. "Odlišnosti tam jsou, ale je to určitě řešitelné. Zahájení spolupráce na nějakém vládním půdorysu by významným způsobem napomohlo ke stabilizaci politické situace," uvedl. Pokud ANO bude hledat podporu jinde, nebo si najde jiného koaličního partnera, je to jeho rozhodnutí, míní Okamura.

ANO má ve Sněmovně 78 poslanců, hnutí SPD disponuje 22 zákonodárci. K většině v dolní komoře jim tak jeden poslanec chybí. "Dosažená míra programové shody umožňuje podle našeho názoru velmi rychlou a efektivní dohodu o podpoře vlády sestavené na formátu odbornosti," prohlásil Okamura. ANO podle něj akceptovalo drtivou většinu programových bodů SPD a je ochotno je implementovat do případného vládního programového prohlášení.

Místopředseda SPD Radim Fiala uvedl, že schůzky expertních týmů obou hnutí už jsou u konce. "Vznik vlády už je jen politickou otázkou," dodal. Okamura uvedl, že jeho hnutí je připraveno být konstruktivní opozicí a nebojí se ani možných předčasných voleb.

Okamura se vymezil proti tomu, že by SPD mohla podpořit vznik vlády ANO a ČSSD. "ČSSD je politická strana, která nemá důvěru voličů SPD. Dlouhodobě nedodržuje své sliby vůči voličům a nepředstavuje pro nás garanci stabilní politiky v zájmu ČR," uvedl.

Témata:  Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy