Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli hře Naše násilí, vaše násilí padlo už pět trestních oznámení, další přibudou

Brno, Stará radnice
Brno, Stará radnice
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Kvůli divadelní hře "Naše násilí a vaše násilí", v které si herečka vytahuje z přirození českou vlajku a Ježíš znásilňuje muslimku, bylo podáno již pět trestních oznámení. Čtyři se týkají údajné neslušnosti hry, jedno bylo podáno na radikály.

Představení v Brně minulý víkend přerušili nejvýrazněji pravicoví radikálové z hnutí Slušní lidé.

Městské státní zastupitelství v Brně eviduje trestní oznámení tohoto hnutí a dalších tří subjektů, všechny zaměřené na "neslušnost" hry a proti hře jako takové. Předseda hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica už dříve uvedl, že jejich trestní oznámení směřuje proti řediteli Národního divadla v Brně Martinu Glaserovi, chorvatskému režisérovi hry Oliveru Frljičovi a hercům. Kromě zneuctění vlajky, jež bylo podle hnutí evidentní, jde i o posouzení vystoupení umělců z hlediska možného trestného činu hanobení víry.

Výjimkou v trestních oznámeních, jež v této souvislosti městské státní zastupitelství eviduje, je podání senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ), která ho směřovala vůči jednání aktivistů. Podle ní existuje podezření, že naplnilo skutkovou podstatu výtržnictví.

Ředitel brněnského Národního divadla Martin Glaser uvedl, že policie si v souvislosti s hrou vyžádala záznamy, jež měli k dispozici. "Nějaké vysvětlení jsem podával dávno před představením. Od té doby žádné osobní setkání, ani žádná reakce na výhrůžný e-mail, který jsme policii oficiálně předali," řekl ČTK Glaser.

Trestní oznámení lze podat například i na Nejvyšší státní zastupitelství, které je postupuje dál. Některá eviduje i policie. Jejich přesnější počet bude proto znám do konce týdne.

Trestní oznámení v souvislosti s hrou podal například i právník Zdeněk Koudelka, a to na ředitele brněnského Národního divadla Martina Glasera a brněnského primátora Petra Vokřála (ANO) pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku. Další oznámení podal pro znevážení státního symbolu.

Témata:  divadlo Husa na provázku Národní divadlo Brno Brno

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy