Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český záchranář věří v záchranu všech uvízlých thajských chlapců, nejtěžší je prý záchrana prvního

Potápění
Potápění
Foto: Pixabay

Brno - Záchranáři včetně potápěčů dnes dostali ven ze zatopené jeskyně v Thajsku první čtyři chlapce. Dalších osm hochů a jejich trenér zatím musejí počkat. Evakuace bude pokračovat za dalších deset hodin. Zástupce náčelníka českých speleologických záchranářů Mojmír Záviška věří, že se podaří zachránit všechny.

"Věřím, že se dostanou ven všichni. U prvního z nich je to nejtěžší, protože u něj se to vždycky přece jen zkouší. Jakmile se to povedlo, najde se způsob a je daná cesta, tým už je sehraný a ví, co má dělat," uvedl pro ČTK Záviška.

Čeští speleologové byli k možnosti vyvést chlapce ven pomocí potápění skeptičtí, protože se podle nich dobrý jeskyní potápěč trénuje několik let, voda je kalná, v jeskyni je tma a proplouvá se těžkým a někdy úzkým terénem.

Podle Závišky však záchranářský tým využil toho, že opadla voda. "Co jsem slyšel, už je tam snad jen jedno místo, kde je potřeba se potopit. V tom kratším potápěcím úseku měly děti potápěčskou masku," uvedl Záviška.

V pracích by pokračoval i přes noc, protože v jeskyních je stále tma. "Je ale otázkou, kolik je tam potápěčů, kteří jsou schopní to provést. Pokud potřebují 10 hodin na přípravu, svědčí to o tom, že je tam velmi úzký tým těch nejlepších, kteří provedli jednu záchrannou akci a potřebují se vyspat a odpočinout si, aby mohli provést další akci. Nelze riskovat zdraví a život, navíc když už tam jeden smutný případ byl," připomněl Záviška úmrtí jednoho z potápěčů. 

Témata:  thajské děti uvězněné v jeskyni potápění

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.