Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát odškodní desítky klientů H-Systemu za průtahy v trestním řízení

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zhruba 60 klientů zkrachovalé stavební firmy H-System dostane odškodnění za průtahy v trestním řízení s manažery firmy. U většiny odškodňovaných částka za nemajetkovou újmu nepřesáhne 100.000 korun. Ukončit soudní spory s částí klientů sdružení Maják se rozhodlo ministerstvo spravedlnosti, sdělil dnes ČTK jeho mluvčí Vladimír Řepka. Členové Majáku po odškodnění vezmou zpět své žaloby, řekla ČTK jejich advokátka Hana Marvanová.

S jednotlivými členy sdružení, kteří žalobou požadovali odškodnění za nepřiměřenou délku řízení, ministerstvo uzavře dohodu o narovnání. "Za přiměřené zadostiučinění v daném případě pokládáme základní částku ve výši 18.000 Kč za rok individuální účasti poškozeného na trestním řízení," uvedl Řepka.

Věc se podle něj netýká ostatních klientů H-Systemu. Představitelé Majáku reprezentují část klientů H-Systemu, kteří se po krachu stavební firmy nepokusili dostavět byty, ale chtějí vložené peníze získat alespoň částečně zpět prostřednictvím prodeje majetku společnosti v konkurzu.

"Teď se podepisují dohody o narovnání jednotlivých klientů s ministerstvem spravedlnosti," řekla Marvanová. "V prosinci předpokládáme, jakmile budou dohody podepsány, tak by podle těch dohod mělo být ministerstvem hrazeno," podotkla. Její klienti pak začnou brát zpět žaloby v řízeních o odškodnění za průtahy. "Tak je formulována dohoda o narovnání. Je nějaký kompromis, ministerstvo zaplatí částku a na základě toho je klient zavázán vzít zpět žalobu, nepokračovat v soudním sporu," doplnila. Deníku Právo řekla, že ve věci oceňuje postup ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO).

Zástupci Majáku s Kněžínkem opakovaně jednali. Úřad v minulosti vyplatil poškozeným klientům za průtahy v řízení 2314 korun, ti se následně obrátili na soudy, po stažení jejich žalob jednání o odškodnění skončí. Další postup se podle předsedkyně sdružení Maják Jitky Drunecké bude týkat jiných věcí. "Věcí, které souvisí hlavně s majetkem pana Smetky. To znamená konkurz na pana Smetku, konkurz na H-System a podobně," řekla České televizi.

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka byl v souvislosti s krachem firmy byl odsouzen za podvod, poškozování věřitele a porušování povinností při správě cizího majetku. Ve vězení si odpykal 12 let ve vězení, na svobodu se dostal v říjnu 2016.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

Další skupinu klientů H-Systemu tvoří členové družstva Svatopluk, u kterých Nejvyšší soud v červenci rozhodl, že musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Čeká se ještě na rozhodnutí Ústavního soudu, ke kterému družstvo podalo stížnost a který vykonatelnost rozhodnutí o vystěhování odložil.

Témata:  kauza H-system Hana Marvanová Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy