Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Abdeslam promluvil o útocích v Paříži, chtěl se odpálit na stadionu

Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015)
Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015)
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - Salah Abdeslam (24), který jediný přežil krvavý masakr v Paříži, přiznal po belgickým vyšetřovatelům, že jeho plán nevyšel. Původně se chtěl odpálit na stadionu Stade de France, píše BBC.

Abdeslam byl obviněn z účasti na teroristických útocích v listopadu v Paříži, uvedla belgická Federální prokuratura.

Čtyři měsíce se mu dařilo skrývat. Vyšetřovatelé předpokládají, že celou dobu od atentátů žil v utajení v belgické čtvrti Molenbeek. Až tento pátek ho dopadla belgická policie. "Budeme bojovat proti tomu, aby byl vydán do Francie," uvedl Abdeslamův právník.

Pařížské útoky islamistických sebevražedných atentátníků si vyžádaly život 130 lidí a stovky zraněných. Pařížský prokurátor Francois Molins uvedl na tiskové konferenci, že Salah Abdeslam belgickým vyšetřovatelům potvrdil, že, cituji, se chtěl odpálit do povětří na Stade de France, ale od úmyslu ustoupil," uvedl Molins. Důvod, proč svůj plán terorista neuskutečnil, neuvedl.

Vyšetřovatelé doufají, že Abdeslam, který byl při zákroku postřelen do nohy, odhalí více informací o teroristické síti, která plánovala útoky na Paříž, její financování a další plány.

Témata:  Salah Abdeslam Paříž teroristické útoky v Paříži

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.