Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská opozice odvolala kvůli Vatikánu soud s Madurem, ruší i demonstraci

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská opozice chystala na čtvrtek velkou demonstraci a symbolický soud se socialistickým prezidentem Nicolásem Madurem. Obě akce nakonec na žádost Vatikánu odvolala.

Předseda parlamentu, kde má většinu opozice, rozhodnutí vysvětlil snahou dát šanci rozhovorům o východisku z politické krize. Opozice také zareagovala na propuštění pěti protivládních aktivistů z vězení, jakkoli se nadále domáhá osvobození stovky "politických vězňů".

"Vatikán nás požádal, abychom zrušili čtvrteční akci, a myslíme, že je rozumné vyhovět, abychom se vyvarovali konfrontace a neochromili dialog," řekl předseda parlamentu Henry Ramos Allup.

Opozice obviňuje Madura z porušování ústavy, prezident naopak tvrdí, že poslanci se pokoušejí o "převrat". Východisko se obě strany snaží nalézt v křehkém vyjednávání, které začalo pod záštitou Vatikánu v neděli.

Nejnovější eskalace napětí vypukla po rozhodnutí volební komise pozastavit proces odvolání Madura kvůli vyšetřování údajných podvodů v předchozí etapě shromažďování podpisů za referendum.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro Vatikán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy