Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé z Boko Haram zaútočili na tábor, který předtím vybombardovala armáda

Islamisté z Boko Haram
Islamisté z Boko Haram
Foto: Newsweek.com

Abuja - Islamisté ze sekty Boko Haram přepadli ve čtvrtek večer na uprchlický tábor na severovýchodě Nigérie, který v úterý omylem bombardovala nigerijská armáda. Útok přišel v okamžiku, kdy humanitární pracovníci pomáhali zraněným.

Během několikahodinového boje mezi teroristy a vojáky zřejmě přišlo o život osm stoupenců Boko Haram a jeden voják, napsala dnes agentura AP.

Na uprchlický tábor v úterý omylem zaútočila nigerijská armáda, která si ho spletla s pozicemi Boko Haram. Podle Lékařů bez hranic při náletu přišlo o život zhruba 90 lidí, konečná bilance mrtvých by se podle nich ale mohla blížit až ke 170.

Satelitní snímky nasvědčují tomu, že nigerijská armáda uprchlický tábor v úterý zasáhla několikrát. Human Rights Watch tvrdí, že obětem náleží kompenzace.

Tábor, který se stal v úterý terčem bombardování, funguje od března 2016. Je domovem 43 tisíc lidí, kteří prchli před Boko Haram. Červený kříž na místě poskytoval uprchlíkům humanitární pomoc ve formě potravin.

Islamistická skupina Boko Haram terorizuje severovýchod Nigérie i příhraniční oblasti sousedních států. V této oblasti chce vytvořit náboženský stát založený na právu šaría.

Témata:  Nigérie Boko Haram uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy