Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé v Egyptě hrozí dalšími útoky na křesťany, pochlubili se videem z velkého atentátu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: news.com

Káhira - Sebevražedný atentátník loni v prosinci v kostele v Káhiře zabil téměř 30 lidí. Video z útoku dnes zveřejnila egyptská teroristická skupina napojená na takzvaný Islámský stát (IS).

Dvacetiminutové video komentuje extremista, který tvrdí, že islámští radikálové útoky na koptské křesťany znásobí, uvedla dnes agentura AP. Koptové tvoří asi deset procent egyptské populace a jsou dlouhodobě oblíbeným terčem islamistických extremistů.

Na dnešním videu se objevuje útočník, který v prosinci spáchal bombový útok uvnitř koptského kostela v Káhiře, při kterém zemřelo 28 lidí, hlavně žen a dětí. Video zahrnuje i části proslovů, ve kterých se koptští duchovní, soudci a obchodníci nelichotivě vyjadřují o muslimské většině. Islamistický vypravěč následně tvrdí, že křesťané v Egyptě si už nezaslouží státní ochranu, protože jsou „bezvěrci", jež posilují Západ na úkor muslimských států. Dodává, že prosincový útok je „pouhým začátkem".

Záznam z atentátu zveřejnila skupina Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2015 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Tehdy skupina opustila svůj původní název Ansar Bajt al-Makdis. Na svědomí má smrt stovek lidí, především vojáků a policistů.

V nově zveřejněném videu skupina vyměnila dosavadní logo za nové, ve kterém je namísto „Sinajská provincie" nápis „Islámský stát v Egyptě". To by mohlo symbolizovat snahu organizace rozšířit se napříč zemí, upozorňuje agentura Reuters.

Koptští křesťané patří k nejstarším křesťanským komunitám na světě. Radikálové znásobili své útoky na koptské kostely, když armáda v roce 2013 svrhla někdejšího islamistického egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího tehdy podporovala většina koptů.

Egyptskou křesťanskou komunitu Sísí ujišťoval, že má jeho podporu. Mnozí koptové však tvrdí, že se od roku 2014, kdy se Sísí ujal funkce, změnilo málo a útoky islámských radikálů pokračují.

Témata:  Egypt Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy