Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alžběta II. po útoku odložila otevření nového ústředí Scotland Yardu

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Při středečním teroristickém útoku u Westminsterského paláce v Londýně zahynulo pět lidí včetně atentátníka. Britská královna Alžběta II. proto odložila dnešní slavnostní otevření nového ústředí metropolitní policie Scotland Yardu.

"Bylo rozhodnuto odložit královninu účast," uvedl mluvčí Buckinghamského paláce. "Návštěva se uskuteční v pozdějším termínu," dodal bez upřesnění.

Scotland Yard se odstěhoval ze svého sídla ve čtvrti Westminster mezi parlamentem a Buckinghamským palácem, tamní pozemek v roce 2014 zakoupila v přepočtu za více než devět miliard korun arabská developerská firma Abu Dhabi Financial Group. Ústředí se přestěhovalo do menší budovy na nábřeží Victoria Embankment.

Ve středu najel muž vozem nejprve do lidí na chodníku na Westminsterském mostě, následně odjel k parlamentu, z auta vyběhl, snažil se proniknout do parlamentního areálu a pobodal při tom policistu. Strážce zákona následně svým zraněním podlehl. Policie útočníka postřelila. Asi čtyři výstřely, které padly, vyvolaly paniku mezi lidmi, kteří se vyskytovali poblíž parlamentního paláce.

Mezi  40 zraněnými jsou také tři policisté. Jednu vážně zraněnou vytáhli záchranáři z řeky Temže. Francouzský premiér Bernard Cazeneuve potvrdil, že zranění utrpěli také tři francouzští studenti. Česká diplomacie zatím nemá informace o tom, že by při útoku byli zraněni čeští občané.

Témata:  Královna Alžběta II. Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy