Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exploze v obchodním centru v Bogotě zabila tři lidi, podlé úřadů šlo o terorismus

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Nákupním centrem v kolumbijské metropoli otřásla v sobotu exploze, zahynuly tři ženy a devět jich utrpělo zranění. Dle policie šlo o teroristický útok, jeho pozadí je zatím nicméně nejasné. Prezident jihoamerické země Juan Manuel Santos už nařídil generálovi Jorgemu Nietovi, aby se vyšetřování osobně ujal.

Bomba vybuchla na dámských toaletách na druhém podlaží okolo páté hodiny odpolední místního času (okolo 24:00 SELČ). Nákupní středisko Centro Andino s desítkami obchodů, restaurací a kin je hojně navštěvované příslušníky vyšší a střední vrstvy i cizinci.

Bogotský starosta Enrique Penalosa odsoudil "zbabělý teroristický útok". Jednou z obětí se podle něj stala třiadvacetiletá Francouzka, která pracovala v chudinských čtvrtích jako dobrovolnice.

V Kolumbii bývaly podobné teroristické útoky v důsledku konfliktu mezi státem a levicovými povstalci běžné, ale v posledních letech jich země byla spíše ušetřena, poznamenala agentura DPA a připomněla, že největší partyzánská skupina, Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), v souladu s mírovou dohodou s vládou přistoupila k odevzdávání zbraní.

Od útoku na civilisty se distancovali i levicoví povstalci z Vojska národního osvobození (ELN), kteří vyjednávají s vládou o míru. V únoru odpálili v Bogotě nálož, která zranila desítky policistů.

Úřady připustily, že bombovými útoky v Bogotě hrozil tzv. klan ze zálivu, což je skupina někdejších příslušníků pravičáckých polovojenských milicí, kteří se nyní věnují pašování drog.

Témata:  Kolumbie FARC policie USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy