Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Separatisté z Donbasu založili nový stát Malorusko

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - Proruští radikálové dnes vyhlásili stát Malorusko, k němuž přičlenili 19 z 24 ukrajinských regionů i "dosavadní" hlavní město Kyjev. Novou metropolí "federálního státu", jehož ústava se prý chystá, bude Doněck.

"My, zástupci bývalých ukrajinských regionů, oznamujeme vytvoření nového státu, který je právním nástupcem Ukrajiny. Souhlasíme s tím, že nový stát ponese název Malorusko, protože sám název Ukrajina se zdiskreditoval," citovala ruská agentura TASS z "ústavního aktu" povstalců.

Na shromáždění v Doněcku ho přečetl úřadující místopředseda doněcké "vlády" Alexandr Timofejev.

"Ústavní akt" separatistů má údajně zastavit občanskou válku a vyloučit další oběti. Nový útvar je následnickým státem Ukrajiny, uvedl šéf doněckých radikálů Alexandr Zacharčenko. V Malorusku bude podle něj vyhlášen po dobu tří let výjimečný stav. Vlajkou nového státu se má stát prapor Bohdana Chmelnického.

Témata:  Ukrajinská krize Donbass v Doněcku Alexandr Zacharčenko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy