Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Káhira údajně zabila prominentního radikála z IS

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Egyptské bezpečnostní složky dnes na severu Sinajského poloostrova zabily prominentního přívržence samozvaného Islámského státu (IS).

Zastřelený extremista se zřejmě podílel na nedávných útocích na policisty a vojáky na Sinaji. S odkazem na sdělení egyptského ministerstva vnitra o tom informovala agentura Reuters.

Extremista Ahmad Hasan Ahmad Nášú, známý jako Ghandúr Masrí, byl zastřelen ve městě Aríš, kde se skrýval v rozestavěném domě, tvrdí Káhira. Jeho komplic z místa uprchl. Podle úřadů se Masrí podílel na několika útocích na Sinaji a zároveň rekrutoval nové radikály.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinajském poloostrově v roce 2013 po svržení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl zvolen rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.

Témata:  Islámský stát Egypt

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy