Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a SAE ocenily nové katarské zákony proti terorismu

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Saná - Představitelé Spojených států a Spojených arabských emirátů (SEA) uvítaly rozhodnutí Kataru zpřesnit zákony k potírání terorismu. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson vyzval arabské státy, které s Katarem ukončily diplomatické vztahy, aby uvolnily "pozemní blokádu".

Saúdská Arabie, SAE, Egypt a Bahrajn v červnu oznámily, že Katar má podle nich vazby na desítky teroristů, včetně představitelů Muslimského bratrstva a příliš se sbližuje s Íránem. Následně na zemi uvalily hospodářské sankce a vypověděly diplomatické vztahy.

Spojené státy a Katar minulý týden uzavřely dohodu, která předpokládá spolupráci při potírání financování teroristů. Nově katarské zákony zahrnují komplexnější definici terorismu a upřesňují postup při potírání financování terorismu. Zároveň mají být vytvořeny seznamy teroristů.

Tillerson dnes uvedl, že Spojené státy jsou spokojeny se snahou Kataru o naplnění dohody, která byla podepsána minulý týden. "Doufám že čtyři země na důkaz dobré vůle uvolní pozemní blokádu, která má podle mne nejhorší dopad na katarský lid," řekl.

Témata:  Katar Spojené arabské emiráty USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy