Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud povolil keňské opozici revidovat výsledky voleb

Vlajka Keni
Vlajka Keni
Foto: Pixabay

Nairobi – Nejvyšší soud v Keni dnes nařídil volební komisi, aby opozici, která zpochybňuje výsledek prezidentských voleb, zpřístupnila počítačové servery a elektronická zařízení užitá při sčítání hlasů. 

Informovala o tom agentura Reuters. Opozice podala stížnost u nejvyššího soudu 18. srpna a ten musí rozhodnout do 1. září. Pokud bude rozhodnuto ve prospěch opozice, musejí být do 60 dnů vypsány volby nové.

Nynější prezident Uhuru Kenyatta podle oficiálních výsledků obhájil 8. srpna mandát o 1,4 milionu hlasů. K podobnému výsledku dospěli na základě vzorku z 2000 volebních místností i keňští pozorovatelé. Opoziční kandidát Rayla Odinga ale tvrdí, že výsledky z více než jedné třetiny volebních místností jsou chybné.

Při střetech přívrženců opozice s policí bezprostředně po volbách zemřelo nejméně 28 osob, napsala agentura Reuters. Organizace Human Rights Watch uvádí sice méně obětí, ale konstatuje, že během nepokojů došlo "k závažnému porušování lidských práv - policie při protestech a domovních zásazích opozičníky bila a vraždila".

Témata:  Keňa Uhuru Kenyatta

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy