Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyjednávání v Německu: Zelení hledí na kompromis CDU/CSU o migraci velmi skepticky

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - CDU kancléřky Angely Merkelové a CSU bavorského premiéra Horsta Seehofera se v neděli shodly na horní hranici pro přijímání uprchlíků, má to být 200 tisíc osob ročně. To se ale nezamlouvá Zeleným.

Do počtu 200.000 se mají počítat především příchozí žadatelé o azyl a uprchlíci. Odečítat se naopak budou běženci, kteří Německo dobrovolně opustí, nebo budou deportováni. Dohoda CDU a CSU počítá i s výjimkou pro zvláštní situace, v nichž by vláda a Spolkový sněm mohly limit zvýšit, nebo naopak snížit. Neměla by ale vést k tomu, že by Německo žadatele o azyl odmítalo na hranicích.

"Z dohody čiší duch formálního kompromisu, o němž oba vědí, že nemusí vydržet déle, než do prvního rozhovoru s FDP a Zelenými," nechala se slyšet volební lídryně Zelených Katrin Göringová-Eckardtová. "To je shoda mezi CDU a CSU, a ani zdaleka ne výsledek sondovacích rozhovorů k budoucí koalici," poznamenala zase předsedkyně Zelených Simone Peterová.

Omezení počtu přijímaných běženců na 200.000 ročně dlouhodobě požadovala CSU, která se dokonce nechala slyšet, že bez takové hranice nevstoupí do nové vlády. Naopak Merkelová byla jasně proti a ještě v předvolební kampani nedlouho před zářijovými parlamentními volbami řekla: "Můj postoj k horní hranici je známý. Nechci ji. Zaručeně. Nepovažuji ji ani za realizovatelnou."

Témata:  Konzervativní unie CDU/CSU Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.