Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ultimátum je u konce. Katalánský premiér pohrozil vyhlášením nezávislosti parlamentem

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Druhá lhůta ve španělské krizi vypršela dnes v 10:00 SELČ. Katalánský premiér měl do té doby obnovit v autonomní oblasti takový stav, který nebude odporovat ústavě. Carles Puigdemont v dopise opět vyzval Madrid k dialogu. Pokud se jednání neuskuteční, vyhlásí katalánský parlament nezávislost regionu.

"Pokud španělská vláda bude bránit dialogu a bude pokračovat v represích, katalánský parlament může, uzná-li to za vhodné, hlasovat o vyhlášení nezávislosti, o níž nehlasoval 10. října," uvedl dnes Puigdemont v dopise.

Připomněl tak minulé úterý, kdy jako šéf regionálního kabinetu podepsal deklaraci o nezávislosti, ale její platnost okamžitě odložil, aby umožnil dialog. Španělský premiér dal poté předsedovi katalánské vlády dvě lhůty. Ta první vypršela v pondělí a Puigdemont se v ní měl jasně vyjádřit, zda už nezávislost vyhlásil, či nikoli.

Madrid hrozí dočasným omezením katalánské autonomie. To umožňuje článek 155 španělské ústavy.

Podle dnešních zpráv španělských médií ale bude případné omezení autonomie schváleno nejdříve koncem příštího týdne, vyslovit se pro ni musí absolutní většinou Senát. Ten bude projednávat návrh španělské vlády na omezení autonomie, kterou zřejmě Madrid převezme jen v některých sektorech. Nejspíš prý převezme kontrolu nad katalánským rozpočtem a bezpečnostními složkami. Mimořádné zasedání vlády k případnému omezení autonomie Katalánska se má podle listu El País konat v sobotu.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy