Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jižní Koreji začaly 23. zimní olympijské hry

Olympijský park Letná 2014
Olympijský park Letná 2014
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Pchjongčchang - Začalo slavnostní zahájení 23. zimních olympijských her v korejském Pchjongčchangu. Bude na nich startovat asi 3000 sportovců z rekordních 92 zemí, česká výprava má 93 členů včetně obhájkyň olympijského zlata ze Soči rychlobruslařky Martiny Sáblíkové a snowboardcrossařky Evy Samkové.

Pořadatelé se chystali na mrazivý ceremoniál. Nakonec sice v dějišti zimní olympiády nebyly dvacetistupňové mrazy jako v minulých dnech, ale navzdory oteplení trápil diváky studený vítr. Už před začátkem ceremoniálu rozehřívaly publikum dvě skupiny roztleskávaček z komunistické KLDR, které jsou součástí výpravy této izolované země na severu Korejského poloostrova.

Slavnostního zahájení se zúčastnily asi čtyři desítky českých sportovců. Chyběly Sáblíková i biatlonistky, které v sobotu čeká boj o medaile. Vlajkonoškou české výpravy byla Samková.

Defilé národů tradičně zahájili Řekové jako zástupci země, která je kolébkou olympijské tradice. Národy přicházely podle korejské abecedy. Jako poslední nastoupili společně pod vlajkou sjednocení výpravy pořadatelské Koreje a KLDR. Premiéru na zimních hrách si odbyli  závodníci Ekvádoru, Eritrey, Kosova, Malajsie, Nigérie a Singapuru. 

Zimní olympijské hry potrvají do 25. února. V patnácti sportovních odvětvích se rozdělí 102 sad medailí. Žádná ze soutěží se neuskuteční na stadionu ve tvaru pětiúhelníku, který je určen výhradně pro zahajovací a závěrečný ceremoniál. Po olympijských a paralympijských hrách budou tribuny rozebrány.

Témata:  olympiáda EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy