Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polsku začal soud s exprezidentem Walesou, Kaczyński ho žaluje kvůli urážce a pomluvě

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Gdaňsk - V Polsku dnes začal soud s exprezidentem Lechem Walesou, kterého za urážku a pomluvu žaluje předseda vládní strany Jaroslaw Kaczyński. Ani jeden z nich se dnešního stání nezúčastnil. Na květnovém soudním jednání by ale podle portálu wPolityce.pl měli vypovídat osobně.

Polský vládní speciál v dubnu 2010 přepravoval polskou delegaci do západoruského Smolenska, kde měla uctít památku obětí katyňského masakru, při němž v roce 1940 sovětská tajná policie zavraždila přes 20.000 Poláků. V troskách letadla zahynulo 96 lidí, vesměs členů delegace v čele s prezidentem Lechem Kaczyńským.

Walesa prohlásil, že Jaroslaw Kaczyński nese odpovědnost za letecké neštěstí. Kaczyński přes svého zástupce soudu sdělil, že trvá na omluvě a odškodném 30.000 zlotých (182.000 korun).

Walesa uvedl, že psychicky rozrušený Jaroslaw zavolal do letadla svému bratrovi Lechovi, aby ho nehledě na špatné počasí přiměl přistát. Poznamenal také, že Lech se pokaždé podřizoval rozhodnutí svého dvojčete.

Témata:  Lech Walesa Jaroslaw Kaczyński Lech Kaczinsky Polsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy