Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko úspěšně otestovalo hypersonickou raketu Kinžal

Ruské bojové letectvo
Ruské bojové letectvo
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko úspěšně otestovalo novou nadzvukovou balistickou raketu systému Kinžal s dostřelem 2000 kilometrů. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany.

Raketu odpálila ve vzduchu stíhačka MiG-31, střela pak zasáhla předpokládaný cvičný cíl.

Nový raketový systém Kinžal může zasáhnout cíle až ve vzdálenosti 2000 kilometrů. Rakety mohou nést klasickou nebo nukleární hlavici.

Tento raketový systém byl jednou z řady nových zbraní, které začátkem března představil ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu k poslancům.

V působivé prezentaci tehdy ukázal široký rejstřík nových strategických zbraní, které podle něj žádná jiná armáda na světě nemá. Byla mezi nimi například nová generace těžkých mezikontinentálních raket Sarmat, ale i nový typ balistické rakety na jaderný pohon, která má neomezený dolet a nepředvídatelnou letovou dráhu.

Témata:  Rusko Ruská armáda raketa Kinžal

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy