Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojenecké oddíly turecké armády vstoupily do Afrínu, podle Erdogana získaly kontrolu nad celý městem

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara/Damašek - Spojenecké oddíly turecké armády dnes vstoupily do severosyrského města Afrín. Podle mluvčího Svobodné syrské armády (FSA), což je spojenec Turků, se kurdské jednotky YPG z části města stáhly. FSA podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana získala kontrolu nad celým centrem města.

Cílem turecké ofenzivy proti celé pohraniční oblasti Afrín je vytlačit YPG od turecké hranice. Ankara tuto organizaci řadí k teroristickým. 

FSA podle mluvčího zatím nenarazila na odpor. Město je v obklíčení několik dní a uprchly z něj desítky tisíc lidí. Vstup protureckých oddílů do Afrínu potvrdila také exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). "Turecké jednotky a jejich syrští spojenci získali kontrolu nad několika čtvrtěmi a boje pokračují," řekl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Podle této organizace je postup protureckých oddílů rychlý, v jejich rukou je nyní polovina města.

Oddíly syrských protureckých bojovníků do Afrínu vstupují podle svého prohlášení z východu i ze západu. Civilisté, kteří ve městě ještě zůstali, se skryli do sklepů.

Boje se odehrávají také ve východní Ghútě u Damašku, z níž civilisté odcházejí po tisících. Rusko jako spojenec Damašku zabezpečuje koridor, jímž mohou civilisté odcházet. Východní Ghúta je v obležení syrské armády od roku 2013 a byla domovem asi 400.000 lidí. Podle centra pro usmíření, které zajišťuje plnění dohody o lokálním příměří, odešlo od otevření humanitárního koridoru z východní Ghúty více než 68.000 lidí.

Témata:  Sýrie Turecká armáda Kurdové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy