Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Facebook má další problém? Deník jej obvinil, že data uživatelů poskytl výrobcům telefonů

Facebook, sociální sítě
Facebook, sociální sítě
Foto: Pixmac

Washington - List The New York Times (NYT) obvinil společnost Facebook, že umožnila výrobcům telefonů přístup ke značné části informací svých uživatelů. To ale Facebook odmítá.

Společnost Facebook před deseti lety uzavřela dohody o sdílení dat s nejméně 60 výrobci ještě předtím, než byly jeho aplikace na chytrých telefonech široce dostupné. Na svém blogu sice Facebook některé části zprávy listu potvrdil, ale další zpochybnil. Tvrdí, že přístup k datům uživatelů podléhal přísné kontrole.

Podle deníku jde o partnerství s asi 60 výrobci včetně Applu, Samsungu a Microsoftu z dob, kdy obchody s aplikacemi ještě neexistovaly. Facebook na svém blogu uvedl, že výrobcům umožnil přístup pouze k softwaru, aby mohli vytvářet verze facebooku, které budou fungovat na různých telefonech nebo operačních systémech.

Podle NYT měli producenti přístup k některým osobním údajům uživatelů a dokonce i k údajům jejich přátel. A to vše bez jejich souhlasu.

Americký poslanec David Cicillin v reakci uvedl, že zpráva NYT nastoluje v Kongresu otázky týkající se svědectví šéfa Facebooku Marka Zuckerburga. „Nepochybně to vypadá, že Zuckerberg Kongresu lže o tom, že uživatelé mají úplnou kontrolu nad tím, kdo vidí jejich data na facebooku," napsal na twitteru poslanec.

Témata:  Facebook Mark Zuckerberg 1 USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy