Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neustálý příval dezinformací? Ruské trollí farmy nikdy nespí, jejich dosah je obrovský

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Sankt Petěrburg/Washington, D. C. - Když narazíte na články, na nově založeném mediálním serveru USAReally.com, může se vám zpočátku zdát, že jste dostali na typický podvodný web, který pouze vykrádá zprávy z jiných solidnějších zdrojů, a vydává je za své. Ti pozornější si ale všimnou ještě důležitější věci, a to absence jakýchkoli reklam a inzerátů, které by je podporovaly. O tom, kdo tyto pochybné servery, financuje, se pokusil informovat server Bellingcat.com

Ve skutečnosti je USA Really totiž nejnovější pobočkou nechvalně známé ruské trollí farmy ze Sankt Petěrburgu, skryté pod názvem Olgino (severozápadní distrikt Sankt Petěrburgu, kde se usídlila jedna z nejstarších firem tohoto typu), Savushkina (55 Savushkina, adresa kancelářské budovy, v níž taktéž sídlí jedna z továren trollů) a IRA - Agentura pro výzkum internetu.

A právě zde je zdroj, z něhož je USA Really, který by nemohl v amerických podmínkách přežít, financovaný. O kvalitě obsahu USA Really, který přebírá články z jiných webů, aby budil zdánlivý dojem solidnosti, a aby se zakryly buď lživé, případně poloopravdivé informace, jež šíří, netřeba diskutovat.

Ruský původ

Dlouhou dobu neexistoval žádný spolehlivý důkaz vazeb mezi USA Really a trollí farmou ze Sankt Petěrburgu, byť se o tom spekulovalo. Teprve až v dubnu se podařilo investigativnímu novináři Lawrenci Alexanderovi získat jasné a spolehlivé důkazy, které to potvrdily. 

Lawrence totiž provedl velmi rychlý průzkum evidence informačních serverů v registru WHOIS, v nichž našel bližší informace o ruském muži, žijícím v Sankt Petěrburgu, jehož firma FAN - Federální zpravodajská agentura, která je taktéž součástí tohoto vzájemně propleteného řetězce továren na trolly, nebo také trollích farem.

Tematická selekce

Server USA Really publikoval svůj první článek 21. května, v němž předvídal vývoj míry kriminality v USA. Podle těchto údajných prognóz měla od tohoto data, až do 7. června výrazně narůst. Cílem ruských trollů bylo vytvořit lživý obraz Spojených států, coby země s vysokou kriminalitou a neschopností tamní justice s ní bojovat.

Jednalo se o reakci na střelbu v americké škole. Pozornější čtenář si ale mohl jasně všimnout špatné gramatiky, včetně chybně použitých, případně vůbec nepoužitých apostrofů, určitých a neurčitých členů, už v nadpisu. Autor článku zřejmě nepovažoval vzhledem ke skupině odběratelů těchto dezinformací za důležité jej před publikací zkontrolovat. 

Když si to vztáhneme například i k českému prostředí, tak s něčím podobným se můžeme setkat i my. Dezinformační weby mívají taktéž často špatnou gramatiku, včetně hrubých pravopisných chyb. O dopise SPD Tomia Okamury britské premiérce, v němž byla předsedkyně vlády Jejího veličenstva například oslovená jako "paní premiérová" nemluvě.

Lži a polopravdy

Svým způsobem by se dalo nad USA Really mávnout rukou. Jedná se přeci jenom o jeden z několika dezinformačních webů působících na území USA, který ale nikdy nespí, neboť je schopen publikovat 16 článků denně. Ani jeden z nich však neposkytuje informace, které by nebyly lživé, nebo minimálně polopravdivé.

To, co by nás ale mělo znepokojovat, je fakt, že ovlivňuje mínění amerických občanů, a to například směrem k podpoře Donalda Trumpa proti Hillary Clintonové. Spousta těchto falešných zpráv měla velkou odezvu na sociálních sítích. O zneužití identity uživatelů Facebooku společností Cambridge Analytica pro podporu prezidentské kampaně Donalda Trumpa nemluvě.

Témata:  Rusko fake news internet

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.