Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Japonsku byli popraveni další členové sekty Óm šinrikjó

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - V Japonsku dnes popravili dalších šest členů sekty Óm šinrikjó, která je zodpovědná mimo jiné za útok v tokijském metru z roku 1995. Nervový plyn sarin tehdy zabil 13 lidí a zhruba 6300 tisíce dalších přiotrávil.

K nejvyššímu trestu za teroristický čin v tokijském metru odsoudily japonské soudy celkem 13 členů sekty. Zakladatel a duchovní vůdce sekty Šókó Asahara a šest jeho stoupenců bylo oběšeno již 6. července. 

Óm šinrikjó hlásala, že v roce 1997 nastane konec světa a nový svět vytvoří skupina vyvolenců náležejících k sektě. K dosažení tohoto cíle bylo nutné zajistit dostatek zbraní a vyrobit účinný plyn, který měl být použit k útoku na nejvyšší instituce, včetně císařského paláce. Sekta údajně připravovala i použití biologických zbraní se smrtícím virem ebola.

Tokijský atentát byl nejhorší teroristický čin v Japonsku od druhé světové války a vůbec první útok svého druhu na světě provedený chemickou zbraní.

Japonsko je - vedle Spojených států - jedinou z hospodářsky nejvyspělejších zemí světa, kde se trest smrti stále vykonává.

Témata:  trest smrti popravy Japonsko sekty

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy