Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tlak na druhé referendum o brexitu roste. Ozvali se labouristé

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn podpoří možnost vypsání druhého referenda o setrvání Spojeného království v Evropské unii, pokud se pro něj strana rozhodne. Řekl to v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Sunday Mirror s tím, že k referendu nevyzývá a že sám dává přednost uspořádání nových parlamentních voleb.

V Liverpoolu dnes začala čtyřdenní výroční konference strany. Místopředseda labouristů Tom Watson v projevu vyzval, aby strana zvážila podporu možnému druhému všelidovému hlasování, sám by v takovém případě podpořil setrvání Británie v EU. Pokud se pro nové referendum strana rozhodne, bude podle Watsona vystupovat proti její vůli těžké. Chce také, aby parlament měl k brexitu rozhodné slovo.

"Podpořím to, co z konference vzejde. Ale k druhému referendu nevyzývám. Doufám, že se shodneme, že nejlepším řešením jsou parlamentní volby," řekl Corbyn v rozhovoru se Sunday Mirror.

Z průzkumu YouGov pro The Observer vyplývá, že 86 procent členů Labouristické strany se domnívá, že konečné slovo o výsledku jednání mezi Londýnem a Bruselem by měli mít voliči. Proti uspořádání druhého referenda se staví jen osm procent straníků.

Témata:  Jeremy Corbyn Brexit referendum Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy