Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manželka vraha z Orlanda promluvila: Byl to normální člověk se smyslem pro humor, pak se vše změnilo

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Orlando - Omar Mateen, který v americkém Orlandu zabil v nočním klubu 50 lidí, byl normální pobožný člověk se smyslem pro humor. Tak ho popsala jeho bývalá manželka Sitora Yusifiyová s tím, že po nějaké době se vše zlomilo.

Mateen podle ní trpěl bipolární poruchou a v minulosti užíval i steroidy, což mohlo být důvodem jeho "záchvatů zuřivosti". Poznali se přes internetovou seznamovací službu. "Na začátku byl normálním člověkem, který rád žertoval, rád se bavil," uvedla. Za čtyři měsíce, během kterých byli v roce 2009 spolu, se ale vše změnilo.

Mateen se začal chovat násilně, často ji bil a fakticky ji izoloval od její rodiny. Yusifiyová tvrdí, že ji zachránili až příbuzní, když je přišli navštívit. Doslova ji prý vytáhli z jeho rukou a odešla s nimi zpět do New Jersey. Od té doby s ním nebyla v kontaktu.

Rozvod proběhl v roce 2011. Mateen byl podle exmaželky pobožný, praktikoval svou víru, ale nebyla u něj svědkem "žádné známky" náboženského radikalismu.

Yusufiyová je přesvědčena, že k masakru ho nedohnal politický nebo náboženský fanatismus, ale duševní nemoc: "Emoční nestabilita, nemoc, byl duševně labilní, nemocný," pro agentury AP a DPA.

Témata:  USA střelba v nočním klubu ve městě Orlando

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.