Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší koncentrace miliardářů na jednom místě? Opět se sešel záhadný Bilderberg

Hotel de Bilderberg, místo prvního setkání v roce 1954
Hotel de Bilderberg, místo prvního setkání v roce 1954
Foto: Wikimedia Commons

Ve Švýcarsku se odehrálo pravidelné uzavřené setkání mocných tzv. skupiny Bilderberg. Konalo se od 30. května do 2. června zúčastnila se ho řada špiček světového byznysu a politiky. Mezi nimi například šéf Microsoftu, tajemník NATO nebo pravá ruka amerického prezidenta Trumpa jeho zeď Jarred Kushner

Setkání proběhlo v hotelu Montreux u Ženevského jezera a opět se na povrch dostala jen krátká tisková zpráva a všechny zásadní detaily z diskuzí zůstaly jako obvykle pod pokličkou.

Globální elity se shodly na tom, že odchod Británie z EU považují za nežádoucí vývoj a dále se řešila také klimatická změna a udržitelnost, význam vesmírného výzkumu nebo etika umělé inteligence.

Mezi zúčastněnými dominovali představitelé byznysu, v hojné míře nechyběli představitelé bankovních domů jako KBC (vlastník ČSOB) nebo AXA. Nechyběl šéf Microsoftu Satya Nadell, nebo ropné firmy Total Patrick Pouyanné či letecké společnosti Ryanair Michael O’Leary.

Z politiků se zúčastnil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, nizozemský premiér Mark Rutte, poradce a zeť amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner, francouzský ministr financí Bruno Le Mairea nebo německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Nechyběly také intelektuální elity jako britský historik Niall Ferguson nebo jeho v Česku oceněný kolega Timothy Snyder. Nicméně z Česka na setkání žádný zástupce tentokrát nevyrazil. V minulosti se setkání účastnil tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo politolog Jiří Pehe.

Utajování obsahu diskuzí je dlouhodobě důvodem k vymýšlení řady konspirací o tomto setkání. V současnosti jsou setkání mnohem otevřenější, nicméně dlouho od vzniku Bilderbergu světová veřejnost ani nevěděla o jeho existenci. Skupina, založená v roce 1954 a pojmenovaná podle hotelu v němž se první setkání uskutečnilo, ještě v 80. letech nepotvrdila svou existenci a řada médií tvrdila, že vůbec neexistuje a že je sama o sobě konspiračním výmyslem.

Témata:  Bilderberg Jens Stoltenberg Jared Kushner Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy