Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na dovolené v Chorvatsku! Žena dostala tučnou pokutu kvůli oblečení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dovolená v Chorvatsku je spojená především s koupáním v moři a pohodovou atmosférou. Nicméně je potřeba si dávat pozor na svůj dovolenkový outfit.

Ti, co nejezdí do Chorvatska jen k moři, ale rádi si prohlédnou zajímavé místní památky se s komplikacemi ve vztahu k oděvu již pravděpodobně setkali. Například město Dubrovník, proslavené i díky populárnímu seriálu Hra o trůny, neumožňuje vstup v plavkách do historického centra města obehnaného hradbami.

Podobný zákaz platí například i pro historické jádro ve Splitu a na řadě dalších míst, tudíž je potřeba určité obezřetnosti.

Přestože pro řadu volnomyšlenkářů se může zdát takovýto zákaz bizarní, tak chorvatské bezpečnostní složky odívání na veřejnosti neberou na lehkou váhu.

Přesvědčit se o tom mohla místní obyvatelka, která se prošla ulicemi Záhřebu v tričku s motivem listu marihuany. Všimla si ji policejní hlídka a obvinila ji z trestného činu propagace návykových látek.

Za nevhodné chování dostala pokutu přibližně 5 tisíc kun, což je v přepočtu asi 17 tisíc korun, a navíc záznam v rejstříku trestů, jehož čistota je v Chorvatsku požadována v řadě zaměstnání, podobně jako v Česku. Kdyby chtěla žena nastoupit například jako učitelka, tak má smůlu.

Paradoxem je, že kdyby marihuanu skutečně kouřila a byla při tom přistižena hlídkou, jednalo by se pravděpodobně pouze o přestupek spočívající v držení zakázaných látek.

Žena se již čtyři roky soudí, jelikož se vůči chování policie odvolala a dodnes spor nebyl pravomocně rozhodnut.

Témata:  Chorvatsko dovolená marihuana

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy